©  Foto:

Palsgaard Slot

Denne smukke herregård med en rig historie ligger i Juelsmindehalvøens ferieland mellem Snaptun og Juelsminde. Selve slottet er privatejet, men ligger i en offentligt tilgængelig slotspark, som er blandt de største i Danmark.

Historisk bygningsværk i smukke omgivelser

Palsgaard har en historie, som går helt tilbage til 1200-tallet. Oprindelig lå bygningerne ca. 1,5 kilometer fra deres nuværende placering. Voldstedet fra den oprindelige bygning kan stadig besøges i landskabet. I 1400-tallet blev bygningen opført på dets nuværende placering og er siden blevet renoveret flere gange. Det er ikke muligt at besøge selve slottet, da det er privat bolig, men smukke, gamle, arkitekttegnede slotshave er et besøg værd for alle, der har lyst til en gåtur i frisk luft. Ved Palsgaard er et lille besøgscenter, hvor du kan lære om stedets historie.

 

Den historiske bygning

Palsgaards trefløjede hovedbygning fik sit nuværende udseende efter en ombygning i 1803-05. Det er en nydelig og elegant hvidkalket bygning med en høj hovedfløj samt to lavere sidefløje. Bygningens massive murværk tydeliggør dog, at kernen af bygningen stammer fra 1400-tallets middelalderlige stenhus, og kældrene kan dateres til denne tid. Bygningen var oprindelig omgivet af vand og er i dag stadig delvist omgivet af voldgrave.  

Tæt på hovedgården ligger også flere interessante gamle avlsbygninger i gulkalket bindingsværk. En af disse er indrettet som besøgscenter med udstilling om stedets historie og bænke med mulighed for at spise medbragt frokost.

 

Ejerforhold

Der er meget lidt viden om Palsgaards ejere fra 13.-15. århundrede. Første kendte ejer var Jep Kalv i 1395. Siden fulgte et par århundreder med rodede ejerforhold og stridigheder. Den mest stabile periode kom med Reedtz-familiens mere end 200 år lange ejerskab, hvor de satte store aftryk på lokalområdet. Byen Juelsminde er f.eks. opkaldt efter Niels Juel Reedtz. I slotsparken kan du se et mindesmærke for Reedtz-familiens virke.

I starten af 1900-tallet blev Palsgaard købt af Einar Viggo Schou, der var direktør for en større margarine-producent. Ved Palsgaard skabte han et lille fabriksanlæg, hvor der blev produceret emulgatorer. Dette har senere udviklet sig til en større industrivirksomhed ved navn Palsgaard, som nu har ejet godset siden 1957.

 

Besøg slotsparken

Du har rig mulighed for at beskue slottet og de mange tilstødende bygninger på en udflugt til den smukke slotspark. Slotsparken strækker sig over hele 31 ha. Parken har seks mindre søer og et stort antal sjældne træer og planter, der blev hjemført i 1800-tallet af slottets daværende ejer. Ved de enkelte træer er der sat et lille skilt, så du kan se, hvilken træsort der er tale om. Spredt rundt i parken er der et større antal kunstværker. Parken er for nylig blevet udvidet med en 10 ha. stor skovhave. Og tag endelig frokost med og nyd det i besøgscentret/madpakkehuset.

Du kan læse mere om slotsparken på denne side.

OBS: Slotsparken er offentligt tilgængelig, men selve slottet er privat bolig og kan ikke besøges. Der henstilles til at respektere privatlivets fred og overholde skiltningen i parken. 

 

Sådan finder du frem til Palsgaard

Palsgaard ligger ved landsbyen Hosby. Fra Gludvej, hovedvejen mellem Horsens og Juelsminde, vil du se skilte, der leder til Palsgaard. Passér fabrikkerne og de gamle avlsbygninger på Palsgaardsvej og du vil komme til en parkeringsplads ved indgangen til parken.

Parken er åben fra kl. 08.00 til solnedgang hver dag.

Den populære vandrerute Kyststien Snaptun-Juelsminde passerer desuden forbi Palsgaard.

Følg os på:

Meget Mere End Bare Danmark © 2025
Danish